Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Листи Макаренка Павла до Макаренка Гаврили Калениковича та Макаренка Петра

Збереглося два листи від Павла. Один адресований батьку – Гаврилі Калениковичу, другий – до брата Петра. Із першого дізнаємось, що він отримує листи від сестри Насті. Пише, що білизну, яку вони йому надсилали, отримав і вже встиг зносити. Жаліється на проблеми з ногою, як «…колись було в папаши». Цікавиться чому не пишуть сестрі Вірі листи. Розповідає, що отримав від Віри з Галею посилки.

У другому листі до брата Павло ділиться, що отримав від сестри Віри посилки «…дуже хароші». Пише, що вже два місяці не працює, бо лікує ногу в лікарів, хірургів і не тільки. Цікавиться як у брата з рукою, як чи бігає кінь, чи не забрали його.


до Макаренка Гаврили Калениковича

Дата: 26.03.1943 рік, штамп від 16.04.1943 року

Куди: Хутір-Гора Бориспільського району Київської області

Звідки: Східний робітничий табір Stahnsdorf 2 поблизу Берліна (дамба Stahnsdorfer (Штансдорф))

Добрий день илі вечір родниє Папаша і мамаша, брати і сестри: Петя, Вася, Люба, Насця, Наташа, Насця і Коля. Як ви проживаєте? Чи живи, здорови, чи всі дома? Насця, ти пишеш чи від тебе я получаю пісьма?! Я від тебе тілька і получаю. Хоч ти не забуваєш. Я від тебе получив заказну відкритку за 8 березня, получив 24. А незаказну за 16.02 получив 25 березня. І ранше від тебе получав писця. А чого ти не пишеш, чи ви получаєте від мене откриткі, чи ні, я і не знаю. Ти пишеш, чи білє (білизну) получив. Я давно получив уже і зносив. В мене пока є у що вдіватся і передіватся. Тілкі плохо, що в мене з ногою те, що колись було в папаши. Ну пока все. І чого ви не шлете Вері пісем? Вона мені пише в пісмі, що 8 місяців уже не получає від вас пісем. Я від єй получаю. Від єї пісмо іде 2-3 дні. Получаю посилкі від дівчат. Посилкі дуже дорогі від Вери (про сестру) і С. Галі (про Сайко). Написав би, що в посилках, да ніде писат. Одну 5 н., одну 4 н. Ну пока все. Жму крепко руку і оставайтесь живи здорови. Пішіт пісма Петя і Вася, як вони проживають. Пока, досвіданія. Передаю привіт я і передає Вера. Жду ответа як соловей лета.


до Макаренка Петра

Дата: 18.04.1943 рік, штамп від 30.04.1943 року

Добрий день ілі вечір дорогий брате Петя. Я сповіщаю, що я живий, а як ви там живи здорови чи ні, бо я не знаю. Вже давно дуже від тебе получав листи. Петя передаю привет тобі, Наташі і батьку, матері, Любі, Насці, Васі, Насці і Колі, і всім моїм родним, і хлопцям, дівчатам, і передає Вера тож. Вона тоже жива і здорова. Вера мені пише листи пошти каждой тиждень. Получив я від Вери і С.Галі три посилкі. Посилки дуже хароші. У посилках хліб, сало, масло, яїчка, яблоки. У трох посилках було 13 кілограм. Петя, я сичас не работаю уже 2 місяці – больний. Уже виїздив усі хірурги, професора і дохтарі, і наспомні (не згадаю) в кого був. Ну іще нічого не звидно, що воно таке з ногою в мене. Петя, напиши мені, як ти живеш, як ти робиш, як у тебе з рукою. Ій луче, як тоді було? І як батько тепер живе, чи харашо. Петя, скажи мені, чі мій коник бігає, ніхто не забрав і музика чи єсць? Петя, я від тебе три пісма получив до і тілки, а від Насці получив саме більше штук 10, може білше. Від васі 2 всого і від батка не знаю, забув. Ну, Петя, передаю привет усім разом і жму крепко руку і пока, досвіданія. Жду ответа, як соловей лета.

Залишити коментар