Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Лист сестри до Микитки Дмитра

В архіві Київської області зберігається один лист від жительки нашого села до свого брата Микитки Дмитра. Вона себе не називає, тому ім’я невідоме. Можливо, це Ольга або Ганна Андріївна.


У листі дівчина повідомляє, що отримала від брата листівку і від матері отримала. Запевняє, що пише додому щонеділі, хоча рідні й жаліються, що не отримують від неї листів. Де працювала, не повідомляє, але гроші має, які їм не дозволяють витрачати. Пише про те, як уночі довелось вибігати на вулицю. Припускаємо, що тут мова йде про повітряну тривогу. Також передає привіт Мані та Соні – чи знайомим, чи родичам, чи сусідам.


Зазначимо, що на цій листівці є напис «Zuruk, neue anschrift abwarter», а це означає, що в подальшому дівчину перевели в інше місце.

 

Дата: 01.09.1943 рік, штамп від 31.08.1943 року

Куди: Хутір-гора Бориспільського району Київської області

Звідки: Тренфельд (Нижня Франконія, Баварія)

Добрий день незабуваємий брат Дмитро. Спішу повідомить, що я жива, здорова, чого й тобі желаю. Дорогій братік получила я сьогодні твою откритку, за яку дуже і дуже дякую, що ти так не забув і написав, і матерну получила. То ви пишете що від мене не получаєте, то я вам щонеділі пишу, бачте сичас не з пісьмами возиця. Купить я собі майже нічого не купила, бо не можна. Грошей хватає, а що за їх більше всього, що підитреш. Жаль бере, що за яку дяку робиш, за одну їжу. Тут у ночі спать кріпко не приходиця. Оце у ночі в час вибігла в самому платі та ще вправилась чоботи надіть і седіли до 5 часов. Вобще тут таке безобразіє. Від хлопців получали пісьма, тільки давненько. То пишуть, що буря дує підходяща. Пока, досвідня, привет матері, Мані, Соні. Звиняй, що погано, бо у вечері без світла.


Якщо ви знаєте хто ця дівчина, хто її родичі, прохання допомогти в пошуку, щоб більше дізнатись про її долю.

Залишити коментар