Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Коментар голови сільської ради Романа Дмитрів щодо розробки Генерального плану

          Коментар голови сільської ради Романа Дмитрів щодо розробки Генерального плану


Вважаю за необхідне пояснити  важливість внесення змін до Генерального плану. Основною  причиною є невідповідність Генерального плану, затвердженого у 2015 році потребам та розвитку нашого  населеного пункту.  Виходячи з цього,  виникла  необхідність у достроковому внесенні змін до Генерального плану  села Гора з метою розширення його меж.

Взявши до уваги Аналітичний звіт за результатами містобудівного моніторингу та численні звернення громадян, сільська рада звернулась до голови Бориспільської РДА з проханням прийняти відповідне рішення, у результаті чого було видано розпорядження голови Бориспільської РДА від 02.10.2018 року №1114 «Про дострокове внесення змін до Генерального плану сера Гора Гірської сільської ради Бориспільського  району Київської області».

Гірською сільською радою було прийняте відповідне рішення про коригування містобудівної документації с. Гора з метою узгодження програми розвитку населеного пункту, програми господарського, соціального та культурного розвитку з містобудівною документацією місцевого рівня та необхідності актуалізації, впорядкування наявної містобудівної документації.

Визначальними завданнями, які ставляться  по результату  розробки та затвердження змін до Генерального плану с. Гора  є:

  • можливість збільшення податкових надходжень до бюджету Гірської сільської ради;
  • можливість в повній мірі визначати розвиток території шляхом прийняття відповідних рішень Гірською сільською радою в інтересах громади без потреби звернення до державних органів, що є розпорядниками земель та визначають порядок розробки містобудівної документації в адміністративних межах Гірської сільської ради за межами с. Гора;
  • забезпечення можливості житлової забудови на землях в адміністративних межах Гірської сільської ради, що на сьогоднішній день перебувають за межами населеного пункту;
  • поліпшення ситуації із забезпеченням мешканців Гірської громади земельними ділянками за рахунок територій, що заплановані до включення в межі села;
  • внесення території аеропорту в межі населеного пункту;
  • будівництво нової транзитної дороги в зоні визначеної під землями зовнішнього транспорту, яка запроектована в зоні обмежень ДП Аеропорту «Бориспіль», розвантаження та поліпшення екологічної ситуації, зменшення аварійності на вул. Центральна.
  • інших моменти, які потребують коригування та регулювання задля сталого розвитку населеного пункту. 

Стосовно завдання на проектування
Так, Гірською сільською радою було прийняте рішення від 27 лютого 2019 року №1262-68-VII «Про дострокове внесення змін до Генерального плану та Плану зонування території села Гора Гірської сільської ради Бориспільського району Київської області».

Даним рішенням рада створила робочу групу, на яку поклала повноваження, зокрема, погоджувати тексти завдання та інші питань по реалізації закупівлі послуг на розроблення змін до Генерального плану та Плану зонування території села Гора (далі – містобудівна документація).

Відповідно до абз. 4 п.1.4. Порядку розроблення містобудівної документації, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16.11.2011 року № 290 організація розроблення містобудівної документації або внесення змін до неї здійснюється шляхом складання разом із розробником та затвердження проекту завдання на розроблення містобудівної документації або внесення змін до неї.

Разом з тим, ст. 22 ЗУ «Про публічні закупівлі» передбачає наявність  чітких вимог про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі (завдання на розроблення проекту містобудівної документації), які мають бути чітко визначені відповідно до предмету закупівлі та дотримання процедури закупівлі, чітко дотримуючись вимог та процедур встановлених цим нормативним документом.

Замовник включив до тендерної документації завдання на розроблення   проекту Плану зонування території  та внесення змін до Генерального плану, заповнених відповідно до типових форм, встановлених ДБН Б.1.1-22:2017 та ДБН Б.1.1-15:2012. 

Вказана дія несе суто технічних характер та є складовою вихідних даних містобудівної документації.

Твердження, що технічні задання є визначальними при розробці планувальних рішень Генерального плану, є надуманими та необґрунтованими.     

Крім того, жодних зауважень від депутатів або членів робочої групи до  11 листопада 2019 року (дата початку громадських слухань) до сільської ради не надходило. 

 Робоча група провела своє засідання за пропозицією сільської ради вже після повідомлення про оприлюднення містобудівної документації та початку процедури розгляду та врахування пропозицій громадськості. 

За результатами даного засідання двоє з чотирьох  членів робочої групи подали до сільської ради заяви з проханням виключити їх зі складу робочої групи.

Завдання на розроблення проекту внесення змін до Генерального плану села Гора та завдання розроблення проекту внесення змін до Плану зонування території села Гора, які  викликали незадоволення окремих осіб, розглядались учасниками відкритої тендерної процедури, які брали участь у відкритих торгах під час закупівлі послуг по розробці містобудівної документації, від них не надходило пропозиції та зауважень до проекту зазначеного документу, крім того, після укладення угоди з переможцем відкритої процедури закупівлі, вони були погоджені начальником управління капітального будівництва та архітектури Бориспільської РДА.

Технічні завдання погодженні сертифікованим архітектором,  що свідчить про відповідність технічних завдань вимогам чинного законодавства та погодження їх між замовником та розробником відповідно до абз. 4 п.1.4. Порядку розроблення містобудівної документації.

Тобто, завдання на розробку містобудівної документації, затверджені замовником з дотриманням вимог законів України «Про публічні закупівлі» та «Про запобігання корупції», їх погодження з робочою групою чинним законодавством не передбачене.


Стосовно пояснювальної записки
Замовник розпочав процедуру громадських слухань відповідно до  Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні, затвердженого  постановою КМУ від 25.05.2011 №555 (далі – Порядок).
Було подане відповідне оголошення в ЗМІ та оприлюднено на офіційному сайті сільської ради повідомлення про початок процедури розгляду та врахування думки громадськості з дотриманням вимог п. 5 Порядку.
Пункт 3 Порядку визначає, що замовники містобудівної документації забезпечують оприлюднення прийнятих рішень, оприлюднення проектів, пояснювальної записки, розділу «Охорона навколишнього природного середовища» тощо.
Сільською радою були оприлюднені, передбачені Порядком документи, крім пояснювальної записки, яку розробник з певних технічних причин  не зміг надати в електронному вигляді. Розробник документації визнав свою провину у ненаданні електронного варіанту пояснювальної записки та гарантував її надання у термін до 25 листопада 2019 року.Дата завершення громадських обговорень визначена – 26.12.2019 року, тобто з моменту оприлюднення пояснювальної записки, строк процедури громадського обговорення, який не може становити менш як 30 днів з дати оприлюднення проекту, не буде порушений.
Вирішується питання можливості продовження процедури громадських слухань на термін з моменту оприлюднення повного комплекту необхідних матеріалів від виконавця.

Стосовно нанесених територій
Діючим Генеральним планом ( затвердженим у в 2015 році) були враховані потреби населення відповідно до результатів громадських слухань,  підтримані депутатами сільської та районної рад, тому його було взято за основу внесення змін до Генерального плану, з урахуванням збільшення населення та необхідності щодо розвитку інфраструктури для його обслуговування (школи, садочки, амбулаторії тощо).

Проектними рішеннями передбачається включення в межі села Гора територій зовнішнього транспорту, сільськогосподарського призначення, лісових насаджень (це надасть можливість захистити дані землі від їх відчуження  органами виконавчої влади  всупереч інтересам громади) тощо.

Ескіз, який був наданий для ознайомлення, під час відкритої зустрічі з представниками розробника містобудівної документації, викликав обурення деяких громадян в частині накладення на лісові території земель іншого призначення.

Така ситуація склалась через недосконалість інформації, яку містить Національна кадастрова карта, оскільки з неї не вилучена інформація про лісовкриті земельні ділянки, право власності чи право користування на які було скасовано у судовому порядку або щодо яких тривають судові процеси.   

Розробника зобов’язано врахувати дані зауваження та внести відповідні коригування до проекту містобудівної документації.



Вдячні за небайдужість та просимо і надалі надавати зауваження та пропозиції, які будуть розглядатися у Порядку, визначениму постановою КМУ від 25.05.2011 року №555.

 

 

 
Залишити коментар
Роман Николаевич, в Вашей информации очень много противоречий, не будем заострять на этом внимание. Хотелось бы уточнить: - по моей информации, решение сессии об утверждении генплана, которая была взята за основу, было принято 25 апреля 2014 года за номером 1054-45-6.
Вы указали, что были учтены интересы населения,высказанные на общественных слушаниях и поддержанные депутатами сельсовета. Подтвердите пожалуйста эту информацию, выставив на сайте сельсовета предложения населения и протокол общественных слушаний по вопросу уничтожения леса и поименный список депутатов, проголосовавших за этот генеральный план. Кроме того, я присутствовала на первом заседании рабочей группы 15.11.19, до этого числа в сельсовете не было зарегистрировано ни пояснительной записки, ни проекта генерального плана. Как можно устанавливать какой-либо срок на утверждение изменений в генплан, если его де-юре ещё нет в сельсовете? Представленный на рабочую группу так называемый «эскиз» содержит в себе массу технических замечаний и неточностей. Мое предложение - потребовать от исполнителя услуг официального представления документов в сельсовет. И только с этого момента можно отсчитывать срок рассмотрения на сессии. Создать рабочую группу, которая проанализирует мнение населения, даст предложение исполнителю на изменения в генплан. И провести РЕАЛЬНЫЕ общественные слушания. И только на основе мнения живущих здесь людей, проводить сессию по утверждению изменений в генеральный план. Все, что делается - ДОЛЖНО ДЕЛАТЬСЯ В ИНТЕРЕСАХ ГРОМАДЫ,  убедительно прошу это учесть.