Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Врятувати землю разом!

Гірською сільською радою було розроблено проект «Програми поводження з відпрацьованими люмінесцентними лампами, ртутними термометрами та хімічними джерелами струму на території села Гора на 2019-2021 роки» та проект рішення «Про розроблення схеми санітарного очищення території села Гора». З даними проектами рішень можна ознайомитись на сайті Гірської сільської ради.


Також було подано листа на ім’я голови Бориспільської районної ради Байчаса Владислава Михайловича з проханням включити до порядку денного чергової сесії Бориспільської районної ради, затвердження «Програми створення та забезпечення функціонування системи збирання та утилізації відпрацьованих люмінесцентних ламп та хімічних джерел струму в Бориспільському районі на 2019-2020 роки» та формування виділення коштів на 2019 рік пропорційно до кількості населення, підприємств та виробництв розміщених на території сільських рад.


Ухвалення вищевказаних програм дасть змогу створити ефективну систему роздільного збирання та транспортування відпрацьованих люмінесцентних ламп і побутових хімічних джерел струму, забезпечення перероблення та утилізації цих відходів, створення системи моніторингу, інформування населення та інших зацікавлених суб’єктів про ситуацію у цій сфері, удосконалення районної системи управління у сфері утилізації небезпечних відходів та збереження навколишнього середовища.


Адже з кожним роком збільшується рівень забруднення небезпечними речовинами, в тому числі важкими металами, повітря, земельних та водних ресурсів, а також збільшується негативний вплив цих речовин на здоров’я населення.


Основним джерелом забруднення довкілля є відходи, одними із найбільш небезпечних, що розпорошені на всій території району є відпрацьовані люмінесцентні лампи, ртутні термометри та побутові хімічні джерела струму (батарейки та акумулятори). Токсичні речовини, що містяться у цих відходах, забруднюють ґрунти та природні води.


Кожна люмінесцентна лампа та ртутний термометр містить токсичний метал – ртуть, яка вважається однією з найтоксичніших речовин відомих людині (в кожній лампі міститься від 4 до 150 міліграмів ртуті). Разом із тим лише один грам ртуті, який потрапив у довкілля, здатний призвести до забруднення (перевищити рівні гранично допустимих концентрацій) більше ніж 3300 тис. м3 повітря чи 200 тис. м3 води. Зовнішня оболонка звичайної батарейки руйнується приблизно за десять років, а її вміст вражає 20 м2 землі або 400 літрів води.


Збережемо довкілля та чисте повітря разом!

Залишити коментар