Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Листи Радченка Михайла до Радченка Олександра Марковича

Збереглося два листи від нашого односельця Михайла Радченка, які він адресував батьку зі східного робітничого табору «Stahnsdorf 2» (розташовувався біля Бердіна). Із них дізнаємось, що в нього було два брата і дві сестри: Володя, Коля, Вера і Лідочка. У листах він просить, щоб рідні побільше йому писали, бо в таборі «…дуже скучно, що не знаю, яка там дома жизнь». Зазначає, що листів їм не дозволяють писати, тільки по 2 листів на місяць. Написав, що відправляє з листівкою свій знімок і просить прислати йому світлину, де була б уся родина. Також просить прислати побільше табаку, але не тому, що він почав курити, а щоб поміняти на одяг та взуття.


Дата: 13.12.1942 рік, штамп від 17.12.1942 року

Лист пущен 3/ХІІ-42 року. Від сина Миши.

Добрий день дорогії родни папаша, мамаша, Володя, Коля, Вера і Лідочка. Передаю я вам свій палкий привіт. Я пока жив і здоров, того і вам желаю у вашій домашній жизні. Чого ви мені не пишете ответа, а вам уже послав дві откритки і одно пісьмо, а це вже третью откритку я вам пишу. Пишіть, як можна побільше пісем через те, що дуже скучно, що не знаю, яка там дома жизнь. Ви сами должни знать, яка це радість, як получиш із дому пісьмо. Я б вам писав кажний тиждень пісьма і откритки, то нам пісем зовсім писать не можна, а откриток нам дають на місяць тільки всього дві откритки. Так що ви не обіжайтесь на мене, що я вам мало пишу. Жизнь моя хороша. Годують нас хорошо. погода тут хороша. Снігу ще немає. Пока, досвіданья.

Жду ответа, терпенья нету.

Сонце садится,

Кончаю писать,

Серце желає вас увідать.

***

Із-за греблі шумлять верби

Вітер їх колише

Знайте папаша, мамаша 

Хто це вам листа пише.

Кінець. Від сина Миши.

​​​​

Дата: 09.09.1943 рік, штамп від 10.09.1943 року

Лист писаний 9/ІХ-43 р.

Добрий день дорогії родни папаша, мамаша, Володя, Коля, Вера і Ліда. Я пока жив і здоров чого і вам желаю. Сичас я живу там, де й жив із хлопцями вмісті. Харчі нам дають тоже хороші. Можна сказать, що ми на харчі не горюєм. Все нічого, тільки я на вас обіжаюся, що ви мені не пишете ні пісьма, ні откритки, це вже я вам пишу третю откритку, а ответу ніяк не дождуся. І вкладаю я вам у откритку свою фотографію. Ну не знаю чи дойде чи ні. Як дойде, то зразу ж мені пишіть откритку і всі свою фотографію А особенно я дуже й дуже скучив за Лідою. І прошу якнайшвидше пришліть її фотографію. І ще я вас прошу пришліть мені, як можна, пакунків із 10 табаку. Тільки не подумайте, що мені курить. Тут за табак можна справить собі хорошу одежу. Бо в мене сичас немає ботінок, хожу в чурсках. Ну, пока все. Передаю я вам свій палкий гарячий привет. А ви передавайте теж всім моїм товаришам. Ваш син Міша.

Залишити коментар