Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Листи Руденка Михайла до Руденка Степана та Руденко Галини

Коли Михайла забрали на роботи до Германії, за розподіленням він потрапив до Берліну у сапожну фірму. Звідти писав листи батьку та сестрі; в них передає привіт матері, сестрі Олі та брату Вані; цікавиться чи дома дядько Пилип і Федір. Із них дізнаємося, що «…я в Берліні живу лучче як ви дома». У таборі їх годують пристойно, а ще можуть вийти у місто і без карточок купити поїсти та «…коєшо інше». У таборі багато з ким затоваришував, зокрема з Черв’яковим Сашком із Дударкова. Відомо, що переписувався з Іваном Горбачем, а також із Катериною (можливо Наконечною) та Маньою Стрілько (жителі села Гора, яких теж забрали до Германії). В одному з листі вичитуємо, що в селі проходить набір до Германії і Михайло переймається долею сестри, яку теж могли забрати. Також просить вислати махорки. Він хоч і не курить, але «…за одну посилку махорки я можу їсти 2 кг. хліба».

 

Дата: 13. 01.1943 рік, штамп від 13. 01.1943 року

Лист писан 13/І – 43 року на рідну Україну з Германії.

Пише Руденко Михайло Степанович до родної сестри Галі. Доброго здоров’я моя дорогая сестра. Поздоровляю я тебе з тим днем, коли ти получиш мого листа. Повідомляю я тебе що я жив здоров, того й тобі желаю. Галю, ти пишеш чи є в мене одежа на зиму, то одежа в мене є. Галю, в мене із дому осталась тільки одна сорочка, а то все я купив нове. Галю, за мною не журіться, я в Берліні живу лучче, як ви дома. Галю, я в том лагері получив від вас шисть посилок, за них я вам дуже дякую. Галю я тебе дуже прошу, вишли мині табаку і папирос. Нам у лагері дають махорки пачку на дві неділі. 20 гр табаку меняють за пайку хліба. Галю нам дають 375 гр хліба 20 гр маргарину і 2 рази супу, 100 гр сахару на неділю і 75 гр ковбаси. Нам за роботу платять гроши 5,30 на тиждень, а в Берліні нам без карточки можна купить на марку тарілку супу і тарілку картоплі з капустою, і можна тульки, і салату та коєшо інше. Досвіданія, дорогая Галя.


Дата: 24. 01.1943 рік, штамп від 26. 01.1943 року

Лист писан 24/І – 43 року з Берліна на рідну Україну.

Пише Руденко Михайло Ст. до своєї родні батька, мами й сестрам Галі, Олі й брату Вані. Доброго здоров’я мої родниє. Поздоровляю я вас з тим днем, коли получите мого листа. Повідомляю, що я жив, здоров, того й вам желаю. Я роблю в Берліні в сапожний фірмі. Мої родниє, прошу я вас не журітся за мною, я живу добре. Ви пишете, чи маю я одежу на зиму, одежу я маю. А скоро война кончиться, то я прийду додому на рідну Україну. Описуйте свої новості та сільське господарство. Я в цьом лагері 1/І – 43 р. получив 2 пис., а поже ще одно, за що дуже вам дякую і прошу писати частіше. Досвідання мої родниє Передавайте всім родним привіт. Жду ответа.


Дата: 08.02.1943 рік, штамп від ??.02.1943 року

Лист з Берліна на рідну Україну пише Руденко Михайло Ст. до своєї родні батька мами й сестрам Галі Олі й брату Вані.

Доброго здоров’я мої родние. Поздоровляю я вас з тим днем, коли ви получите мого листа. Я жив, здоров, того й вам желаю. Мої родниє, ви пишете чи маю я одежу, одежу я собі маю. Я вам писав багато откриток, а получив від вас 2 писма разом та поже одно, чи ви не пишете мині писем, чи не доходять, прошу пишить частіше писма. Описуйте свої новості і домашнє газяйство. Пишіть чи дома дядя Пилип, і Федір. Досвідання мої родние. Крепко жму вам праву руку, жду ответа. 8/ІІ – 43 року.


Дата: 08. 02.1943 рік, штамп від 01. 03.1943 року

Лист на рідну Україну з Берліна пише Руденко Михайло до своєї родні.

Доброго здоров’я мої родниє. Повідомляю я вас, що я жив, здоров, того й вам желаю. Я від вас 1/VI – 43 получив откритку, за яку дуже дякую. Хоч ви писали трохи нерозборно, но я все добре розібрав. За мною не журіться, я живу добре, а скоро приїду додому на рідну Україну. В мене є товаришів багато: Сашко з Дудоркова, а більше близьких нема; Петро й Андрей з Чернігівської області й з Кавказу Мишка й зза Москви Петро, Василь, Петро й Сергій із Одеси Льоня й Іван і багато інших.

Я від вас получаю усі откритки, які ви пишете. Получив Іванів адрес, що ви писали. Тепер я пишу Івану листи і від Івана получаю, а також Каті й Марусі А 28/ІІІ – 43 я получив откритку від Антіппа, а від баби та Оксани не получав. Чи вони не пишуть чи може не доходять.

Багато я вам новостей написав би, да плохо, що на откритці приходиться писать, на откр. не напишеш. Досвіданія родние. Крепко жму я вам праву руку. Передавайте усім родним привіт. Жду ответа/може напишете.

Я від вас багато получив откриток дякую.


Дата: ??. ??.1943 рік, штамп від 22. 03.1943 року

Лист на рідну Україну пише Руденко Михайло до своїх родних папи, мами і сестрам Галі й Олі і брату Вані. Доброго здоров’я мої родниє. Я пока жив, здоров, того й вам желаю. Я від вас получив три откритки 16/ІІІ – 43 р., за що дуже дякую вам. А Катін адрес у мене є, я дістав через Горбача Івана. Я писав Каті листи і від неї получаю.

В мене товаришів є багато, з Дудоркова Черв’янов Сашко, а більш близьких від дому нема. Іще 10 чл. з нашої фирми Миша, Петро й Петро, Василь й Петро, й Андрей, й Василь і Микола й Гриша всі вони здалека; є зза Москви і один з Ленінграду, і 2 з Чернігівської області і багато інших

Погода в Германії прекрасна сичас. Уже весна, а зима була дуже тепла. Навіть знігу не було.

Годують нас добре. Я купив собі одежи і ще на фирми дали. Не журіться за мною, дасть Бог скоро приїду на рідну Україну. З цим досвіданія, крепко жму праву руку. Жду ответа.


Дата: 28. 04.1943 рік, штамп від 28. 04.1943 року

Лист на рідну Україну з Берліна пише Руденко Михайло до своєї родні папи, мами й сестрам Галі й Олі, й брату Вані. Доброго здоров’я мої родниє. Сповіщаю я вам, що я жив, здоров, живу добре і вам желаю найкращого в світі. Я від вас получаю усі откритки, які ви пишете. Ви не сумлівайтесь, що не доходить, всі доходять. Недавно я від вас получив 2 посилки насіння на фірмі одну 27/?. А раніш і 3 пакети в лагері, одну раніш, а 2 сьогодні 27/IV -43 р. Всього 5 пак., за що дуже дякую. В мене товаришів близьких нема, тільки один із Дудоркова Черв’яков Саша, а остальних багато є, но здалека

Я сичас пишу письма до Горбача Івана, Каті й Стрілько Мані. Живу я неплохо, но хоч ви писали мині трохи не понятно, но я понняв.

Не журіться, скоро побачимось. Досвідання, мої родниє. Жму крепко прави рученьки і передаю вам сердечний привіт.

28/IV – 43 року.


Дата: 01. 06.1943 рік, штамп від 31. 05.1943 року

Лист з Германії на рідну Україну

Доброго здоров’я мої родниє. Сповіщаю я вас, що я слава Богу жив, здоров, чого й вам желаю. Перш всього сповіщаю я вас, що я від вас получаю откритки, за що дуже дякую. Ви пишете, що дома проходить набор у Германію. Чи Галя дома чи ні? Я думаю, що вона вже в Германії, но письма я від неї не получав з Германії. Досвідання, крепко жму я вам праву руку.


Дата: 16.07.1943 рік, штамп від 16.07.1943 року

Лист до рідної України пише Руденко Мих. до своєї родні. Доброго здоров’я мої родниє. Сповіщаю я вас, що я жив, здоров, що й вам желаю найкращого в світи. Я від вас получаю откритки і 14/VII – 43 р. получив 7 штук, посилку, за що дуже дякую. Мої родниє, я вас прошу, щоб ви вислали мині махорки. Тут махорки дуже мало, а сухарів хоч і не висилаєте то нечого, за одну посилку махорки я можу їсти 2 кг. хліба. На днях я вам вишлю свою фотокартку. Живу я, слава Богу, харашо. Курить я не куру, а дуже прошу я вас вишліть махорки. Досвідання, мої родниє. Передаю вам сердечний привіт і крепко жму вам праву руку.

Залишити коментар