Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Про відповідальність власників собак

Не залишайте собак без нагляду!!!


Сьогодні вночі, в нашому селі по вулиці Жовтнева в одному із приватних домогосподарств, стався напад собаки на домашніх тварин, а саме, було понівечено 6 індиків та 4 кролі. Господиня, яка зазнала такої шкоди від собаки, зазначила, що вночі чула постріли. І ще повідомила, що ця собака часто бігає вулицею.


Наголошуємо, що відповідно до чинного законодавства, собаки є об’єктом права власності й тому власники мають нести за них весь тягар відповідальності.


Якщо в результаті нападу собаки було завдано шкоду майну чи здоров’ю потерпілого, або йому були завдані відповідні немайнові втрати, він має право на відшкодування матеріальної (майнової) та моральної шкоди, що передбачено ст. 1166-1167 Цивільного Кодексу України. При цьому, якщо собака є джерелом підвищеної небезпеки, то право на відшкодування збитків виникає незалежно від наявності вини її власника.


Забороняється вигул собак без повідків, намордників і в невстановлених для вигулу місцях власники будуть нести адміністративну відповідальність за ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає накладання штрафу або конфіскації тварини, у випадках заподіяння нею шкоди здоров’ю чи майну людей.


У випадку, якщо потерпілому внаслідок бездіяльності господаря собаки були нанесені середньої тяжкості або тяжкі тілесні ушкодження, такий господар може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст. 128 Кримінального Кодексу України, яка передбачає громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років.


Враховуючи все вищевикладене, просимо всіх мешканців нашого села дотримуватись «Правил тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах». В жодному разі не випускати собак самостійно гуляти по населеному пункту!


Також наголошуємо не здійснювати несанкціоновані постріли!


В разі виникнення будь-яких інцидентів пов'язаних з собаками, просимо звертатись до поліції за тел.102!

Залишити коментар