Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Переваги грудного вигодовування

Щорічно, починаючи з 1-го серпня, в усьому світі проводиться літня акція «Тиждень підтримки грудного вигодовування». Дата проведення обрана невипадково, адже цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Декларацію підписали 10 агентств ЮНІСЕФ і 32 країни, в тому числі Україна. Акція задумана як один зі стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції – годувати діток грудьми.

Варто сказати, що грудне молоко – ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. Воно дає немовлятам всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку, забезпечує і містить необхідні антитіла, які допомагають захистити немовлят від поширених дитячих хвороб, таких як діарея і пневмонія (дві основні причини дитячої смертності в усьому світі).

Грудне вигодовування також приносить користь і матерям, оскільки це пов’язано з природним методом контролю над народжуваністю (98% захисту від небажаної вагітності в перші 6 місяців після народження). Воно знижує ризик раку молочної залози і яєчників, діабету II типу і післяпологової депресії. Грудне вигодовування сприяє здоров’ю і мами, і малюка.


Коротко про грудне вигодовування

– це природний шлях до здоров’я та гармонійного розвитку дитини;

– материнське молоко – природне продовження того харчування, яке отримував плід у період свого внутрішньоутробного розвитку;

– це контакт із мамою, звичні запахи та смаки, задоволення рефлексу смоктання, почуття безпеки, джерело харчування та життя, налагодження всіх функцій організму, становлення і розвиток імунної, нервової та ендокринної систем;

– грудне молоко засвоюється краще, ніж будь-яка інша рідина, і повністю забезпечує потреби дитини;

– грудне молоко містить не лише поживні речовини (білки, жири, вуглеводи), а й ферменти, необхідні для їхнього травлення, понад 15 видів гормонів, вітаміни та мікроелементи у співвідношеннях, оптимальних для засвоєння;

– материнське молоко сприяє формуванню системи імунітету в дитини;

– у дітей відбувається правильне формування щелепно-лицевого скелета, в них немає проблем із прикусом, а також практично немає порушень мовлення;

– діти впродовж першого року життя менше хворіють на отит.


Правила природнього вигодовування:

– перед кожним годуванням мати повинна чисто вимитими руками промити молочну залозу кип`яченою водою.

– зцідити декілька крапель молока.

– після закінчення годування молочну залозу треба обсушити чистою м`якою полотняною салфеткою, щоб не було мацерацій сосків.


16 рекомендацій МОЗ, які повинна знати кожна новоспечена мама

Правило №1

Для успішного початку грудного вигодовування дуже важливо як можна раніше прикласти дитину до грудей, упродовж першої години після народження.

Правило №2

Для здорових матері та дитини необхідно створити умови спільного та цілодобового перебування разом.

Правило №3

Під час молозивного періоду і після прибуття молока дитина повинна отримувати виключно материнське молоко.

Правило №4

З перших днів мамі потрібно навчитися правильно тримати дитину біля грудей.

Правило №5

З перших годувань важливо навчитися правильному прикладанню дитини до грудей.

Правило №6

Дитину необхідно прикладати до грудей так часто, як вона того хоче (годування за вимогою).

Правило №7

Дитина самостійно визначає тривалість перебування біля грудей.

Правило №8

Нічні годування важливі для достатньої та довготривалої лактації.

Правило №9

Щоб зберегти правильне прикладання, зменшити ймовірність відмови від грудей, формувати нормальний емоційний зв’язок між мамою і дитиною, що перебуває на грудному вигодовуванні, важливо відмовитися від використання штучних замінників материнських грудей (годування з пляшечки, сосок, пустушок).

Правило №10

У здорової дитини, що перебуває на виключно грудному вигодовуванні, немає потреби у будь-які іншій додатковій їжі чи питті з перших днів життя до віку 6 місяців.

Правило №11

Постійне миття грудей милом чи без, до та після годування, є необов’язковим, може бути шкідливим.

Правило №12

Зціджування молока з грудей – це медична процедура, яка потрібна у крайніх випадках (за медичними та соціальними показами).

Правило №13

Здорова дитина не потребує зважування частіше, ніж один раз у місяць. Достатність отримання молока можна визначити по прибавці ваги, кількості і сечовипускань та дефекацій.

Правило №14

Якщо матір захворіла на застуду, дитину потрібно продовжувати годувати грудьми.

Правило №15

Для моральної підтримки та збагачення материнського досвіду молодим матерям, що годують, важливо спілкуватися з матерями, що мають позитивний довготривалий досвід успішного (більше ніж 1 рік) годування грудьми власних дітей.

Правило №16

Всесвітня організація охорони здоров’я, керуючись результатами численних досліджень, вважає, що для правильного дозрівання фізичного та психологічного здоров’я дитину необхідно годувати груддю до 2 років.

Залишити коментар