Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Міфи та правда про освітню та медичну реформи

2017 рік був сповнений економічними і політичними подіями та серйозними змінами,які відбувалися і всередині держави. Найбільший суспільний резонанс в 2017 році викликали дві ключові реформи: медична і освітня.

Першою стартувала освітня реформа. 5 вересня Верховна Рада ухвалила закон «Про освіту». Термін навчання у школі для першокласників 2018 року складе вже 12 років. Чотири роки діти проведуть у початкових класах, 5 років триватиме їхня базова середня освіта, а останні 3 роки учні будуть отримувати профільну середню освіту, орієнтуючись на майбутню професію. Втім, головним досягненням, на думку педагогів, стало запровадження інклюзивної системи: діти з особливими потребами почали навчатися разом зі своїми звичайними однолітками.

У жовтні Верховна Рада також — дала старт медичній реформі. За словами радника в. о. Міністра охорони здоров’я Юрія Джигира, сьогодні Україна витрачає на медицину понад 60 млрд грн щорічно, втім, якість послуг залишається низькою, а смертність – високою. Головне завдання реформи — змінити підхід до фінансування, щоб кошти йшли на лікування громадян, а не на утримання ліжко-місць. Це також позначиться на зарплатах медперсоналу первинної ланки допомоги: терапевтів, сімейних лікарів, педіатрів. Вони будуть отримувати 370 грн за пацієнта в 2018 році і 450 грн — з 2019 року.

Щоб розвіяти міфи, навколо цих реформ, команда Центру «Ейдос» пропонує вашій увазі короткий методичний посібник, котрий покликаний надати широкий спектр інформації щодо їх перебігу. Окрема увага в посібнику зосереджена в описанні змін, які відбудуться в системі освіти та медицина на найнижчому рівні — сільській місцевості.

Більше читати ТУТ.
Залишити коментар