Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА

Хто веде цього року дитину в перший клас, вже знає, що першачки вчитимуться за абсолютно новою програмою. Офіційно це називають «Нова українська школа», головна мета якої – створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме не тільки знання, як це відбувається зараз, а й уміння застосовувати їх у житті. Для того, щоб знати, як на практиці відбуватиметься реформування освіти, ми звернулись за роз’ясненнями до вчителя початкових класів Гірської ЗОШ І-ІІІ ступенів Олени Миколаївни Жук, яка з 1 вересня вчитиме своїх першокласників за програмами «Нової української школи».

– Новою українською школою визначено, що учень має статус здобувача освіти, – пояснює Олена Миколаївна. – Міністерство освіти України розробило загальні вимоги до обов’язкових результатів навчання здобувачами освіти. Тобто, доведеться серйозніше підходити до отримання освіти. Але навчання буде цікавішим і більш мотивованим. Тобто, буде багато ігрових методів і практичних завдань. Наприклад, використовуватимемо конструктор «ЛЕГО», я даватиму завдання, а діти виконуватимуть. Думатимуть, що граються, а насправді навчатимуться. Бо це розвиток моторики, який допомагає розвитку пам’яті, мислення, уваги.

Батькам варто зважати, що програмою «Нової української школи» обов’язковими є результат навички читання (вголос і про себе). Залишились вимоги до обчислювальних навичок та глибокого знання й розуміння української мови. Бо всі діти по закінченню 1 класу мають уміти читати, писати, рахувати, розв’язувати прості задачі. Міцні знання, вміння і навички, здобуті в початковій школі, дадуть змогу пройти наступні етапи загальноосвітньої школи.


ЯКІ УРОКИ ПЕРЕДБАЧЕНІ ПРОГРАМОЮ?

– Нова освітня програма передбачає такі галузі: мовно-літературна, математична, громадянська та історична, соціальна та здоров’язберігаюча, мистецька, технологічна. Вони будуть вивчатись на уроках грамоти, української мови, літературного читання, математики, англійської мови. Із нового – курс «Я досліджую світ», інтегровані уроки з образотворчого й музичного мистецтв.


ДОМАШНІ ЗАВДАННЯ БУДУТЬ?

– У дитини не буде завдання прописати рядочок, але знайти, вирізати, вклеїти своїми руками – такі завдання будуть. І тут знадобиться допомога батьків. Тоді дитині буде цікавіше вчитись і виконувати завдання.


ЩО БУДЕ З ОЦІНКАМИ?

– У 1-2 класах ставити бали учням не будемо. Будемо відслідковувати прогрес навчання. Наприклад, приходить дитина 1 вересня. Ми знаємо, скільки вона знає букв. Після першого семестру перевіряємо, як іде навчання: чи знає більше букв, чи зливає склади, чи читає слова. І так з усіх предметів. Якщо є відставання або дуже низький рівень, тоді треба задуматись – як вчителю, так і батькам, – що не так.

Ще одна особливість нової української школи: будь-який результат – це результат. Дитина зробила, як зуміла, вона старалась, і вже через це варто позитивно оцінити її результат. Ніхто ні на кого не буде сваритись чи «ставити батьків у куток». Нова українська школа передбачає, що кожна дитина – особистість. Завдання НУШ – розкрити всі її здібності. Тому школа має створити умови, за яких дитина не втрачатиме свою індивідуальність у колективі. В учня навіть не повинна закрастись думка, що є кращі за нього, і навпаки.


ЩО ЗМІНИТЬСЯ В КЛАСАХ?

– У навчанні будемо використовувати мультимедійні комплекси, проектори. За партами сидітимуть по одному. Це сприятиме тому, щоб дитина за бажанням облаштувала своє місце. Вона навіть може розвернути парту так, як їй зручно. Будуть відкриті шафи, де ми зберігатимемо шкільне приладдя: олівці, лінійки та інше. Це щоб у потрібний момент взяти і скористатись, коли на уроці групова робота. Наприклад, є потреба на математиці вирізати геометричні фігури. Тоді в чергових є можливість швидко все підготувати і роздати. Нова українська школа рекомендує, щоб усі приладдя були однакові і стояли у вільному та зручному доступі для учнів.


ВИМОГИ ДО ШКІЛЬНОЇ ФОРМИ ЗМІНИЛИСЬ?

– У нас буде діловий одяг, наближений до шкільної форми: темний низ, світлий верх. Можливо, хтось із батьків не почув, але ми вирішили на зборах, що 1 вересня всі прийдуть у світлих, білих сорочках для хлопчиків, для дівчат – блузочки. І чорний, темно-синій низ. Такої класики ми будемо дотримуватись чотири дні, а в п’ятницю буде довільна форма одягу.


ДЕРЖАВА ЗАБЕЗПЕЧУЄ ВСІМ ЧИ БАТЬКАМ ДОВЕДЕТЬСЯ ЩОСЬ КУПУВАТИ?

– Держава надає тільки підручники. А вже зошити з друкованою основою мають купити батьки. Поки що купувати немає чого, оскільки їх ще друкують. А ближче до вересня, думаю, все вирішиться. Приїдуть представники кількох видавництв, ми познайомимось із продукцією, відберемо те, що підходить за програмою та за ціною, зберемо збори батьків і запропонуємо їм вибирати. На що батьки погодяться, те оформимо протокольно, щоб батьки  зібрали кошти, закупили. Зазвичай ми купували зошити з друкованою основою для перших класів у вересні.


ЗРОЗУМІЛО, ЩО ДІТИ ПРИЙДУТЬ ІЗ РІЗНИМ РІВНЕМ ПІДГОТОВКИ. МОЖЕТЕ ЩОСЬ ПОРАДИТИ БАТЬКАМ, ЯК ПІДГОТУВАТИ ДІТЕЙ ДО НАВЧАННЯ В ПЕРШОМУ КЛАСІ?

– Дуже рекомендую батькам в ігровій формі вчити з дітьми букви. Є багато розрізних абеток, коли букви можна розмістити по дому. Добре, щоб були кубики з буквами, які можна складати в слова. Вчити писати не рекомендую, але обов’язково готуйте руку до письма. Для цього потрібно давати дітям картинки, які вони зможуть розмальовувати, розфарбовувати, штрихувати. Також буде корисно давати дитині вирізати, ліпити, – щоб руки працювали. Нехай діти вчать напам’ять невеликі вірші, прислів’я. Звісно, у дітей, які ходили в наш дитячий садочок (а в нашому садочку гарно готують до школи), проблем не буде; які не ходили, тим буде важче.


ЗАВЕРШУЮЧИ НАШУ РОЗМОВУ, ХОТІЛИ Б ЩОСЬ СКАЗАТИ НАОСТАНОК?

– 2018-2019 навчальний рік буде навчальним для всіх, – як для дітей, так і для нас, вчителів. Адже курсів і тренінгів явно недостатньо, потрібна практика. Дещо я пробувала на своїх чотирикласниках. Десь після третього разу вони все розуміли, і далі все йшло нормально. Першокласники менші, їх більше, але не думаю, що будуть великі проблеми. Будемо вчитись нової української школи разом. Моє головне завдання – підготувати дітей так, щоб вони засвоїли програму початкової школи, стали дружним колективом і просто були щасливими.


Андрій Гутовський, директор Гірської ЗОШ І-ІІІ ступенів:

– Обладнання закуплено за кошти районного бюджету. Це два кольорових і два чорно-білих принтери, мультимедійні комплекси на обидва класи, проектори, документ-камера. Тобто, є все як має бути, відповідно до вимог. Меблі мають закупити найближчим часом (на стадії замовлення). Підручники ми замовили ще в квітні. Їх поки ще немає, але держава обіцяє повністю забезпечити. Запевняють, що на 1 вересня все буде.

Цього року в нас два перших класи. Записалось по 30 учнів у кожний. Зараз робимо ремонти в кабінетах майбутніх першачків, відповідно до поставлених задач освітньої реформи.

Залишити коментар