Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Щодо перспективи покращення водопостачання

Зважаючи на численні запити мешканців села щодо перспектив покращення водопостачання Гірська сільська рада інформує:
Стан та основні проблеми мереж водопостачання

Загальна протяжність мереж водопостачання складає близько 43 км. На території села знаходиться дві свердловини (вул. Центральна – район ресторану-готелю «Горный ручей» і район «Журавля») та одна водонапірна башта. Наразі зараз водонапірна башта наповнюється зі свердловини, що розташована поруч із рестораном-готелем «Горний ручей». Інша свердловина є резервною.

Основна мережа водопостачання збудована в 1963-1964 роках і складається з двох ізольованих одна від одної закільцьованих гілок. Одна – ліворуч від вулиці Центральна, інша – праворуч. Мережі побудовано таким чином, що для проведення будь-якого ремонту КП «Горянин» доводиться перекривати одну, чи іншу гілку мережі. Таким чином на період ремонту та чи інша половина села залишається без водопостачання.

Частина мереж складається із азбестових труб, частина із чавунних та пластикових. На сьогоднішній день не існує точної карти-схеми мереж, що ускладнює обслуговування та поточний ремонт водогонів.

За час існування мережі водопостачання відбулося несанкціоноване приєднання сотень абонентів (з метою поливу городів, або для використання води в інших цілях). За оцінкою фахівців КП «Горянин» обсяги несанкціонованого відбору води із мережі становлять до 40% від загального дебету. Встановлення домогосподарств, що здійснили несанкціоноване приєднання ускладнено тим, що таке приєднання відбувалося протягом всього періоду існування мережі. Крім того, близькість аеропорту «Бориспіль», зокрема робота електронних приладів аеропорту дає похибки у роботі приборів, що перешкоджає визначити місця приєднання до мережі.

Перспективи капітального ремонту мереж

Сільським головою у 2016 році було ініційовано розробку та затвердження ТЄО водопостачання та водовідведення у с Гора. Це стратегічний документ, що дає загальне бачення стану мереж, перспектив розбудови та технічних параметрів, що лягають в основу умов та обмежень проектування капітального ремонту та модернізації систем водопостачання. Подібні проекти розроблені і затверджені Великоолександрівською сільською радою, Щасливською сільською радою, Бориспільською міською радою та іншими.

У 2016 році Гірський сільський голова вносив у порядок денний чергової сесії питання щодо розробки проекту ТЕО для села Гора. Під час обговорення депутати та представники громадськості висловилися проти розробки такого проекту. Таким чином, проект рішення був відхилений. Знадобився рік для того, щоб переконати депутатів у необхідності прийняття такого рішення. Тож у березні 2017 року питання щодо розробки проекту ТЄО було винесено повторно. Цього разу це знайшло підтримку більшості депутатів і було надано дозвіл на розробку проекту.

Зважаючи на велику вартість всіх робіт, досвід реалізації подібних проектів у сусідніх сільських радах найбільш доцільним вважається розробка об’єктових проектів капітального ремонту та реконструкції. Тобто проектів, що включали б не всю мережу одразу, а декілька вулиць, у першу чергу магістральних ліній водогонів.

Які саме об’єкти водогону потребують першочергового капітального ремонту мають визначити депутати сільської ради на підставі відомостей та пропозицій від КП «Горянин».

Після прийняття такого рішення сесія сільської ради має надати дозвіл на розробку проектної документації. Із отриманням проекту і затвердженням його депутатами відбудуться тендерні процедури з метою визначення виконавця робіт.

Пропозиції щодо термінових заходів з метою покращення водопостачання

Щоб оперативно вирішити першочергові проблеми водопостачання, Гірська сільська рада пропонує виконати роботи з підключення резервної свердловини (район «Журавля») до загальної мережі та наповнення водонапірної башти. Це дозволить як мінімум у двічі збільшити дебет видобутку та постачання абонентам питної води і значно покращити загальні параметри надання цієї послуги.

Для цього необхідно виконати роботи із прокладання двох ділянок водогону (близько 220 м) по вул. Центральна; від вул. Жовтнева до вул. Мічуріна, а потім до «Аптеки». Прокладання водогону найбільш доцільно здійснити шляхом «проколу», технології без риття траншей і руйнування дорожнього покриття.

Цю пропозицію буде внесено на розгляд депутатів на найближчу сесію. Зараз готується відповідний проект рішення. У разі ухвали депутатами цієї пропозиції та укладання відповідної угоди на виконання робіт збільшення дебету водопостачання може відбутися вже у червні 2018 року.

Щодо якості питної води

Перевірка питної води на її відповідність державним нормам і стандартам відбувається двічі на рік: весною та восени. За останні 10 років не було жодного випадку коли дослідження спеціалізованими лабораторіями фіксували б відхилення від норм. Проте, це не виключає, що якість води в деяких кінцевих абонентів може відхилялися від якості джерела постачання. Це обумовлено майже повною зношеністю деяких ділянок мережі, наявністю невиявлених витоків, численних «латок» тощо.
позначки: вода ремон
Залишити коментар