Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

До прийнятих і не прийнятих рішень більше запитань

29 жовтня поточного року відбулось ІІ пленарне засідання 63 сесії Гірської сільської ради. Відповідне розпорядження було підписане головою Гірської сільської ради Романом Дмитрівим 26.10.2018 року та розміщене на офіційному сайті сільської ради. Відповідно до нього, виносилось питання, яке стосувалось змін до рішення сільської ради №925-48-VІІ від 22.12.2017 року «Про затвердження сільського бюджету на 2018 рік». На це засідання зареєструвались 22 депутати, включаючи сільського голову. Якщо зважати на попередні засідання, явка була рекордно високою, рішення приймались спокійно, без звичних суперечок, без претензій. Тому сесія пройшла доволі швидко.


На початку засідання голова запропонував внести зміни до порядку денного та роздав порядок денний зі змінами. «Єдність» одразу ж попросила 5 хвилин, щоб порадитись. А після наради запропонувала проголосувати за внесення кожного питання окремо. Із 18 запропонованих питань, «Єдність» підтримали лише 7. При цьому з голосу вніс одне питання Гурський С., два питання Карасевич О., одне Кульчицький О., одне Чайка В.


Переглянути відеозапис ІІ пленарного засідання

63 сесії Гірської сільської ради можна ТУТ


Щодо питань за які проголосували депутати. Перше питання – зміни в рішення про сільський бюджет на 2018 рік. Зокрема, ними передбачили виділення субвенції в район, щоб Управління гуманітарного розвитку Бориспільської РДА могло оплатили автобус, яким підвозитимуть дітей до ДНЗ «Берізка» та до школи. В субвенцію також включили витрати на придбання в садочок і школу питної води. Змінами передбачили кошти на поточний ремонт водонапірної башти. Також збільшили суму виплат до Дня захисника України (14 жовтня) учасникам бойових дій на сході України – з 500 до 1 000 грн.


Останню зміну до бюджету змогли внести завдяки тому, що депутати підтримали пропозицію Сергія Гурського та прийняли «Програму соціальної підтримки учасників бойових дій, громадян, які визнані бійцями добровольцями та членів їх сімей».


Також змінами до бюджету передбачили виплату в розмірі 227 200 грн Оксані Карімовій. Депутати від «Єдності» запропонували зняти ці кошти з заробітного фонду працівників апарату сільської ради і проголосували за це. Але, коли вони будуть виплачені Карімовій, невідомо, оскільки та ж «Єдність» утрималась, коли голосували за «Затвердження Програми забезпечення судових рішень та виконавчих документів стосовно Гірської сільської ради на 2018-2020 роки». А без неї зробити виплату неможливо.


Одне з прийнятих питань стосувалось встановлення ставок та пільг зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2019 рік. Ним депутати зменшили ставку на нерухоме майно. Якщо в 2018 році горяни сплачували за житловий будинок 1%, в 2019 році ставка становитиме 0,001%.


Також маємо прийняте рішення, яке внесли депутати «Єдності», стосовно заключення прямого договору на проведення поточного ремонту дахів багатоквартирних будинків по вулиці Науки. На попередньому пленарному засіданні Програма експлуатації та технічного обслуговування житлового фонду, внесена депутатом Кульчицьким О. із голосу, була затверджена депутатами. Оскільки про Програму сказали, що вона сира, була створена комісія, куди увійшов і Кульчицький О., яка мала доопрацювати Програму до 01.11.18 року. Щоправда, жодного разу комісія не зібралась. Тому, це питання – хоч і прийняте – швидше за все вирішитися не скоро.


Наступне – прийняли рішення зобов’язати компанію, що зараз встановлює зупинки, виправити недоліки та усунути порушення та відхилення від проекту. Якщо коротко, проектом передбачені межі зупинок – це понад 50 метрів, а компанія робить по 30 метрів. Те, що зміни були узгоджені з технаглядом і проектантом, а оплата робіт із сільського бюджету зменшиться приблизно на 30% «Єдність» не переконали, бо вони наполягали на усуненні порушень і свого досягли – проголосувавши повним складом.


Ще одне прийняте рішення стосувалось регламенту роботи Гірської сільської ради. Вирішили, що всі чергові сесії проводитимуть у передостанню суботу кожного місяця о 10:00. Позачергові проводитимуть не пізніше як за день до сесії на 18:00, де розглядатимуть виключно ті питання, що вказані в розпорядженні про скликання сесії.


Поіменне голосування депутатів Гірської сільської ради VII скликання


Щодо прийнятих питань ніби все зрозуміло. Однак, варто ще й зупинитись на тих питаннях, що не прийняли. Стосовно затвердження проектно-кошторисної документації по капітальному ремонту тротуару по вул. Мічуріна. Депутати чомусь не підтримали цей проект. Хоча, якби включили питання в перелік і проголосували за нього, сільська рада могла в звернутися з проектом у райдержадміністрацію чи в обладміністрацію про співфінансування.


Не включили до розгляду і питання стосовно змін до програм «Турбота» та «Добробут». Ними передбачалось надати голові сільської ради повноваження щодо виділення коштів відповідним розпорядженням на фіксовані суми: народження дитини, поховання тощо. А в разі нефіксованої суми, комісія дає рекомендації, а голова виділяє кошти своїм розпорядженням. При внесенні таких змін не треба було б чекати засідання сесії. Натомість усе залишилось як є: спершу має зібратись комісія, надати рекомендації, а рада їх затвердити на сесії.


Не включили й питання стосовно надання дозволу КП «Горянин» на укладання договору оренди нежитлових приміщень з ДП «Центральна лабораторія якості води та ґрунтів» інституту водних проблем і меліорації НААН. Якби включили і проголосували, тоді б у селі Гора міг з’явитись свій будинок культури: з гуртками, секціями, групами. До слова, район готовий відремонтувати приміщення та сплачувати оренду, але для цього треба було надати КП «Горянин» дозвіл. Це вдруге, коли «Єдність» не підтримує дане рішення. На початку року вони заявляли, що ремонт – це дорого для сільського бюджету. Зараз теж не підтримали, хоча є можливість відремонтувати приміщення за кошти з районного бюджету.


Дивно, що «Єдність» не підтримала і тому не було внесене питання щодо затвердження місць розташування майданчиків під сміттєві баки. Так, на засіданні 61 сесії депутати голосують «ЗА» укладання прямого договору з КП «Горянин» на влаштування сміттєвих майданчиків; із бюджету виділяють кошти на придбання сміттєвих баків; залишилось мале – визначити адреси, де ці баки мають встановити. Але й на це не вистачило депутатської волі.


Серед не підтриманих – і проект рішення про «Заключення прямої угоди на закупівлю зелених насаджень». Щоб було зрозуміло, в спецфонді є 199 тис. грн, що надійшли від осіб, які забруднюють навколишнє середовище. Відповідно використовувати їх можна тільки за призначенням. Із можливих варіантів – лише закупівля зелених насаджень. Тому бюджетна комісія і прийняла відповідне рішення. Адже, якщо гроші не використати, їх можуть забрати в державний бюджет. У таких випадках кажуть, що гроші «пропали».


На останок мабуть варто сказати, що ІІ пленарне засідання 63 сесії Гірської сільської ради по даті співпало з першою сесією депутатів VII скликання. Так само 29 жовтня, але 2015 року, депутати зібрались, щоб прийняти свої перші рішення.

Залишити коментар