Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Сортувати сміття потрібно правильно

19 грудня організація ЕкоБор провела в місті Бориспіль лекцію щодо сортування побутових відходів. Цю лекцію відвідала спеціаліст-інспектор із благоустрою Гірської сільської ради Карпенко Олеся Даниїлівна.


Лектори розповіли, що за даними екологів, один житель України створює за рік понад 300 кілограмів. 46 мільйонів українців залишають щорічно після себе 8 млн тонн сміття! У нас 11 млн звалищ, що займають 260 тисяч гектарів, – це більше, ніж держава Люксембург! Для розкладання в природному середовищі паперу потрібно до 10 років, консервній банці – до 90 років, поліетиленовому пакету – до 200 років, пластмасі – до 500 років, склу – до 1000 років. Для розкладання фільтрів сигарет потрібно від 5 до 15 років. За цей час вони можуть опинитися в шлунках риб, птахів і морських ссавців.


– Тож потрібно постійно згадувати про це, перш ніж кинути сміття собі під ноги, – наголосили лектори. – Необхідно навчитись правильно сортувати сміття, тоді вдасться зупинити процес накопичення відходів та засмічення нашої планети.


ЯК СОРТУВАТИ І ЩО КУДИ КЛАСТИ?

Найближчим часом у селі Гора з’являться майданчики для збору твердих побутових відходів. Там мають встановити контейнери для пластику, паперу та скла. Для кожного виду відходів визначений свій колір: пластик – жовтий, папір – синій, скло – зелений. Тому зважайте, куди і що класти.


У контейнер для паперу і картону:

можна класти:

картон, офісний папір, газетно-журнальна продукція, зошити, альбоми, листівки, будь яка паперова упаковка тощо.

Як підготувати?

Скласти у плаский вигляд, покласти в окремий пакунок.

Не можна класти:

чеки, серветки, одноразові паперові стаканчики, пергамент, забруднений їжею, жиром, рідиною папір.

Увага! Пакування типу Tetra Pak належить до категорії «пластик»!


У контейнер для пластику:

можна класти:

пластикову тару: коробки з-під йогурту, пляшки з-під води, напоїв, масла, кетчупу, майонезу, пляшки з-під кремів та шампунів, пластиковий посуд та коробки, поліетиленові кульки та плівку; пакування типу Tetra Pak.

Як підготувати?

Весь пластик потрібно помити від залишків їжі. Пляшки необхідно зім’яти та закрити кришкою, щоб вони займали менше місця.

Не можна класти:

вимащену у їжі або не до кінця спустошену тару;пластикові іграшки; тару від небезпечних речовин (наприклад, від побутової хімії); тару від аерозолів; віконне та листове скло; лампочки.


У контейнер для скла:

можна класти:

цілі та биті пляшки з-під напоїв, ліків, косметики.

Як підготувати?

Промити від напоїв вміст пляшки, злити воду.

Не можна класти:

Кришталь, жаростійке та ударостійке скло.



ДЛЯ ЧОГО НЕОБХІДНО СОРТУВАТИ СМІТТЯ?

1. Зниження негативного впливу на навколишнє середовище. 

2. Усунення небезпеки для людини та навколишнього середовища. 

3. Можливість багаторазового використання відходів. 

4. Економія коштів. 

5. Зменшення накопичених відходів, які псують наше здоров’я. 


Так як в нашому селі проводиться робота по облаштуванню 5 майданчиків де будуть встановлені контейнери для сортованого сміття, ми запросили представників організації ЕкоБор провести лекцію по сортуванню сміття та компостуванню органічного сміття і в нашому селі.


ПРО ДАТУ І ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ЛЕКЦІЇ БУДЕ ОГОЛОШЕНО ПІЗНІШЕ!
Залишити коментар