Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Зробимо наше село чистим

Зробимо наше село чистим!

Проблема поводження з відходами та забруднення повітря, води таґрунтів зараз стоїть дуже гостро, як для нашого села, так і для всієї країни. 

Ви, мабуть, помітили, що останнім часом відро для сміття у Вашому домі просто миттєво заповнюється, і основну частину відходів складають різні пластикові вироби і пакування. 

А деякі мешканці, замість того, щоб заключити угоду на вивіз побутових відходів, залишають свої відходи на узбіччя, до урн для дрібного сміття, до лісосмуг, на незабудовані земельні ділянки або хаотично розкидають біля майданчиків для сортування сміття.

Що ж ми можемо зробити для подолання цієї проблеми? 

Чи залежить від нас, чи будуть наші діти та онуки жити в чистому селі? 

ТАК! 

Наші споживацькі звички та поводження з відходами формують наше майбутнє!

Знайомтеся з простими порадами та приєднуйтесь до всесвітнього руху щодо збереження чистого довкілля! 

Не викидайте сміття де заманеться – донесіть до урни чи до контейнера! Після відпочинку на природі обов'язково збирайте все сміття і забирайте з собою, щоб викинути у найближчий сміттєвий бак.

Пластикове сміття перед викиданням в сміттєвий бак треба спресувати, щоб зменшити його обсяг: навіщо викидати на смітник повітря в пластикових пляшках? 

Якщо річ можна полагодити, не купуйте нову. Не купуйте зайвих речей і їжі.

Використовуйте папір з обох боків. Надруковані або списані з одного боку листи можна використати як чернетки.

Сортуйте відходиВ нашому селі є вже 5 майданчиків для сортованих відходів (пластик, папір, пластик): вул. Л. Українки, Толстого, Бориспільська, Науки та Лісова.

Компостуйте харчові відходи для отримання добрива. Тварини та бактерії, що живуть у ґрунті, швидко впораються з органічними залишками.

Використовуй речі вдруге, віддайте не потрібні Вам одяг, іграшки чи інші речі тим, кому вони станутуть у нагоді.

Купуйте вироби з перероблених матеріалів – знаєте, як це модно в Європі?Намагайтеся не використовувати одноразовий посуд і пластикові упаковки.

Використовуйте акумулятори (або блок живлення) замість батарейок. Батарейки таакумулятори вимагають безпечної утилізації. 

В липні 2019 року сільською радою закуплено 10 контейнерів для збору джерел струму. Їх було встановлено в магазинах села, ДНЗ, школі, амбулаторії, пошті та сільраді. Було укладено договір з компанією «Екологічні Інвестиції» - єдиною компанією в Україні, яка разом зі своїм партнером ГО «Батарейки Здавайтеся»підписали договір з заводом GreenWEEE у Румунії для відправки на переробку батарейок з України. Впродовж чотирьох місяців горяни назбирали 272 кілограм батарейок. В цьому році продовжується кампанія зі збору джерел струму. Також ведуться переговори з «Екологічними Інвестиціями» про організацію ними тимчасового пункту збору (один раз на місяць чи в квартал) ртутних ламп та термометрів від населення.

Користуйтесь екосумками – це модно і корисно для природи! Не беріть в магазині пластикові пакети, уникайте за можливості пакування у пластик, обирайте матеріали, що розкладаються швидше – папір, картон чи спеціальний розкладний пластик. 

Навчайте інших, особливо дітей – нове покоління, правильно поводитися з відходами, щоб не засмічувати нашу село, країну і врешті - решт Планету!

Залишити коментар