Наші контакти

(04595) 3-65-22

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
П’ятниця: 8:00 - 15:45

Сторінки у соцмережах

silrada_gora@ukr.net

 

Працівники КП «Горянин» ліквідували кущі борщівника

Робота Гірської сільської ради, перш за все, направлена на створення комфортних умов для громади села Гора. В даному випадку хочемо звернути увагу на роботу інспектора з благоустрою Олесі Карпенко. Серед її обов’язків є і виявлення рослин, які є збудниками алергії (як амброзія) та ядовитих – таких як борщівник.


Так, наприкінці травня інспекторкою біля зупинкового комплексу «Чубинське», який розташований вздовж траси Київ-Харків – Довжанський до естакади «Гора-Велика Олександрівка», був виявлений борщівник. А вже 3 червня цього року нею були відправлені листи на ім’я виконуючого обов’язки начальника служби автомобільних доріг у Київській області Козаку В.Р. та начальнику управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Кожукало І.М. із проханням вжити негайних заходів щодо знищення борщівника, оскільки бурхливе розповсюдження даної карантинної рослини загрожує здоров’ю та життю людей.


Також, завдяки мешканці нашого села Тіни Конишевої, було виявлено поодинокі кущі борщівника на узбіччі на розі вулиць Лермонтова та Бориспільської. Про це вона написала в соціальних мережах. Дякуємо їй за уважність та небайдужість.


Борщівник, який тільки почав рости на перехресті вулиць Лермонтова та Бориспільської було ліквідовано працівниками КП «Горянин», дякуємо їм за оперативне реагування та знищення небезпечної рослини.


У випадку зустрічі з рослиною, дотримуйтесь таких настанов:

не торкайтесь відкритими частинами шкіри до будь-якої частини рослини, особливо тих частин, що пустили на зламі сік. Він спричиняє опіки навіть на тильній поверхні долонь, де шкіра порівняно товста;

робота з рослиною (особливо при викошуванні) передбачає використання щільного водовідштовхуючого одягу, окулярів та щільних гумових рукавиць;

попередьте дітей про небезпечність рослини. Велике листя та трубчасті стебла цікаві дітям для зламування;

не використовуйте листя борщівника як серветки для витирання рук чи ніг.


Якщо контакт з рослиною  відбувся, необхідно:

промийте шкіру під проточною водою. Для цього використайте мило та м’яку губку, щоб змити отруйний сік;

якщо сік потрапив в очі чи рот, ретельно промийте ці ділянки впродовж 15-20 хвилин;

уникайте сонячних променів 2-3 дні, захищайте шкіру від прямих сонячних променів за допомогою одягу та парасольки;

якщо площа опіків велика, відчуваєте нестерпний біль, підвищення температури – негайно зверніться за медичною допомогою!


Довідково

Борщівник Сосновського – отруйна багаторічна рослина. Вважається карантинною рослиною, трапляється майже по всій території: на луках, по берегах річок, вздовж доріг, в лісосмугах. Його ворсинки та їдкий сік викликають сильні опіки, нудоту, задуху, підвищення температури, алергічну реакцію, унаслідок чого на тілі залишаються характерні сліди-шрами. Борщівник Сосновського, нарівні з борщівником Мантегацці та борщівником є активним інвазивним видом, проти яких розгорнута боротьба.

Відомо близько 70 різновидів борщівників, які ростуть в помірній зоні північної півкулі, переважно в горах. В Україні можна зустріти 5 видів. Багато видів борщівника їстівні, наприклад, борщівник сибірський, деякі є отруйними, деякі вирощуються в садах як декоративні.


Гірська сільська рада

Залишити коментар